Z hory Říp, symbolu naší státnosti, je do Roudnice nad Labem coby kamenem dohodil. Když jsme s přítelkyní slezli z vrcholu památné české hory a přijeli do centra Roudnice, vybrali jsme si k obědu restauraci Mex v klidném dvoře na Karlově náměstí. Jen kousek od zámku Lobkowiczů.
Poobědvali jsme v Mexu přesto, že jsme se na hoře de facto nasytili tamními párky. Po zhlédnutí desetiminutového filmu o Řípu v románské rotundě sv. Jiří a sv. Vojtěcha.
Stejně jako v předchozích případech i v Roudnici jsme si objednali dvě různá jídla. Mně servírka přinesla burger Coloseum s hranolky.
Kromě standardních ingrediencí jako jsou slanina, chedar a hovězí burger obsahuje Coloseum i volské oko, baby špenát a červenou cibulku. Svým složením mě přesvědčil natolik, že se poměrně rychle stal neotřesitelnou volbou. Tušil jsem, že by náš pěkný společný den mohl posunout ještě o level výš.
Moje přítelkyně šla ovšem jinou cestou. Burger nezvolila. Z jídelního lístku si vybrala kuřecí steak s bramboráčky, gratinované sýrem.
Na burger servírovaný na dřevěném tácku s imitací titulní strany novin, kterou musím ocenit jako originální, trefnou i zábavnou dohromady, byl nakonec nutný příbor. I dvě poradně chlapské ruce na něj byly krátké. Respektive malé. Coloseum byl totiž kolosální.
Ovšem s příborem v ruce jsem burgerovou horu zkrotil a šťavnatý oběd plný čerstvé zeleniny a výborného hovězího masa si opravdu užil.
Nemám naprosto žádnou připomínku. Dijonský dip jako tenká zlatá nit volně stáhnul chuť jednotlivých pater mezi oběma půlkami bulky Colosea a výborně doladil jeho celkovou chuť.
A druhé jídlo na našem stole? Tomu se dá vytknout jediné snad jistá barevná fádnost na talíři. Jedná se sice o detail, ale nejdříve přece jíme očima. A trochu červené a zelené barvy na talíři by jídlo víc rozesmálo.
Jinak ale ani tady není co vytknout. Samotné kuřecí steaky totiž chutnaly skvěle! Byly výborné, jak jsme se oba shodli. Při jejich ochutnávce jsem prohodil jediné slovo: Dokonalé. Další komentář nebyl třeba. Rozhodně bych je nepřipravil lépe.
Upečené akorát. Šťavnaté a křehké. A chuť taková, že rozjasnila do té doby zamračenou oblohu nad námi. Ve tváři své přítelkyně jsem viděl, jak si oběd užívá.
A aby také ne. Vždyť steaky v kombinaci s voňavými a velmi chutnými bramboráčky, které měly hodně daleko do mastných připálených bramboráků z okének periferních fast foodů, tvořily vskutku kompaktní, znamenité jídlo.
Až zase přijedu do Roudnice nad Labem, bude Mex sázkou na jistotu. Anebo dám šanci i jiné zdejší restauraci?
Egran Wolf