Z hory Říp, symbolu naší státnosti, je do Roudnice nad Labem coby kamenem dohodil. Když jsme s přítelkyní slezli z vrcholu památné české hory a přijeli do centra Roudnice, vybrali jsme si k obědu restauraci Mex v klidném dvoře na Karlově náměstí. Jen kousek od zámku Lobkowiczů.
Poobědvali jsme v Mexu přesto, že jsme se na hoře de facto nasytili tamními párky. Po zhlédnutí desetiminutového filmu o Řípu v románské rotundě sv. Jiří a sv. Vojtěcha.
Stejně jako v předchozích případech i v Roudnici jsme si objednali dvě různá jídla. Mně servírka přinesla burger Coloseum s hranolky.
![Z hory Říp do Roudnice. Za zážitkem na talíři](https://www.epikon.cz/wp-content/uploads/2021/08/3c-1024x683.jpg)
Kromě standardních ingrediencí jako jsou slanina, chedar a hovězí burger obsahuje Coloseum i volské oko, baby špenát a červenou cibulku. Svým složením mě přesvědčil natolik, že se poměrně rychle stal neotřesitelnou volbou. Tušil jsem, že by náš pěkný společný den mohl posunout ještě o level výš.
Moje přítelkyně šla ovšem jinou cestou. Burger nezvolila. Z jídelního lístku si vybrala kuřecí steak s bramboráčky, gratinované sýrem.
Na burger servírovaný na dřevěném tácku s imitací titulní strany novin, kterou musím ocenit jako originální, trefnou i zábavnou dohromady, byl nakonec nutný příbor. I dvě poradně chlapské ruce na něj byly krátké. Respektive malé. Coloseum byl totiž kolosální.
![Z hory Říp do Roudnice. Za zážitkem na talíři](https://www.epikon.cz/wp-content/uploads/2021/08/3d-1024x1024.jpg)
Ovšem s příborem v ruce jsem burgerovou horu zkrotil a šťavnatý oběd plný čerstvé zeleniny a výborného hovězího masa si opravdu užil.
Nemám naprosto žádnou připomínku. Dijonský dip jako tenká zlatá nit volně stáhnul chuť jednotlivých pater mezi oběma půlkami bulky Colosea a výborně doladil jeho celkovou chuť.
A druhé jídlo na našem stole? Tomu se dá vytknout jediné snad jistá barevná fádnost na talíři. Jedná se sice o detail, ale nejdříve přece jíme očima. A trochu červené a zelené barvy na talíři by jídlo víc rozesmálo.
![Z hory Říp do Roudnice. Za zážitkem na talíři](https://www.epikon.cz/wp-content/uploads/2021/08/3b-1024x683.jpg)
Jinak ale ani tady není co vytknout. Samotné kuřecí steaky totiž chutnaly skvěle! Byly výborné, jak jsme se oba shodli. Při jejich ochutnávce jsem prohodil jediné slovo: Dokonalé. Další komentář nebyl třeba. Rozhodně bych je nepřipravil lépe.
Upečené akorát. Šťavnaté a křehké. A chuť taková, že rozjasnila do té doby zamračenou oblohu nad námi. Ve tváři své přítelkyně jsem viděl, jak si oběd užívá.
A aby také ne. Vždyť steaky v kombinaci s voňavými a velmi chutnými bramboráčky, které měly hodně daleko do mastných připálených bramboráků z okének periferních fast foodů, tvořily vskutku kompaktní, znamenité jídlo.
Až zase přijedu do Roudnice nad Labem, bude Mex sázkou na jistotu. Anebo dám šanci i jiné zdejší restauraci?
Egran Wolf