V době složité sezóny pro stovky restaurací, která rozhodne o jejich bytí, či nebytí, jsou i takové podniky, které strach z budoucnosti mít nemusejí.
Právě naopak. I v těchto energeticky a inflačně náročných měsících, kdy všichni šetříme a mnohokrát v ruce otočíme každou korunu, než ji z té ruky vydáme, některé restaurace ve městech občas nevědí, kam hosty v čase oběda usadit. A kde si musíte stůl dopředu rezervovat, chcete-li mít jistotu, že se tam zítra najíte.
Proč si nestěžují na prázdné stoly a pavučiny v kuchyni? Protože dokáží hosty oslovit. Třeba zajímavým konceptem, specifickou gastronomií, výbornou kuchyní v kombinaci s akceptovatelnými cenami a netuctovým interiérem. Zkrátka nabízejí víc než pouhou šeď a interiérovou nudu.
Mezi takové podniky patří Osteria Garage v Plzni na Slovanech. Zvenčí nezajímavý stavební objekt krabicového tvaru, stojící v sousedství paneláků, je uvnitř někým docela jiným. Restaurací s atraktivním interiérem a velmi dobrou italskou kuchyní.
Z její stálé nabídky jsem si vybral „Gnocchi Al Taleggio Con Tacchino“, aktuálně za 235 korun. A musím říct, že jsem tam trefil jackpot.
Bezchybně připravené gnocchi se šťavnatými kousky krůtích prsou s bergamským zrajícícm sýrem Taleggiem, cuketou a vlašskými ořechy, uložené v hlubokém talíři a přesypané extra servírovaným strouhaným tvrdým sýrem Grana Padano dle libosti.
Tahle vynikající italská bašta, ozdobená kudrnatými výhonky mladého hrášku, utrženého před servírováním přímo z květináče, se stala trvale zapamatovatelným zážitkem mého sobotního pobytu v Plzni. Jídlo mi natolik chutnalo a tak jsem se do něj zasnil, až jsem na chvíli zapomněl, kvůli čemu jsem ve skutečnosti do Plzně přijel.
A když jsem si po hlavním chodu dopřál navíc sladkou tečku v podobě fantastického tiramisu s piškoty napuštěnými sicilským vínem Marsala, už jsem si ani vzpomenout nechtěl. Chtěl jsem tam jen sedět a být. A možná si večer dát repete…
Egran Wolf