Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky

Představte si říjnovou neděli jako ze snu. Zalitou báječným sluncem, které svými paprsky prozlacuje žluté i červené listí javorů, jilmů a platanů, a zahřívanou nečekanou letní teplotou. A k tomu půvab kulaťoučkých jablek, nezaměnitelnou vůni pečeného štrúdlu, koláčů, cheescaků, vlašských ořechů a chuť jablečného moštu. To vše servírované v malebném prostředí krásné lázeňské kolonády. Že taková představa voní téměř rajsky?

Ano, voněla tak! A chutnala také tak! Mně určitě. V Mariánských Lázních, kde se uskutečnil další ročník Lázeňského festivalu jablek. K jablečnému festivalu patřil bohatý jarmark regionálních produktů, místních výrobců a řemeslníků, soutěž o nejkrásnější jablko ze zahrad regionálních zahrádkářů i výstava starých odrůd ovoce z Karlovarského kraje. A navíc soutěž o nejchutnější jablečný štrúdl.

Fotografoval jsem a ochutnával z tohoto idylického jarmarku podzimních chutí. Pokud jste neměli možnost navštívit letošní Lázeňský festival jablek, berte následujících 22 fotografií nejen jako ohlédnutí za uplynulým ročníkem, ale třeba i jako pozvánku k návštěvě příštího ročníku…

Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
Zpívající fontána na kolonádě v Mariánských Lázních. Někde za mými zády je Lázeňský festival jablek v plném proudu.
Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
Výstava starých odrůd jablek z Karlovarského kraje na kolonádě. Bylo jich přehršle.
Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
Bylo jich vskutku přehršle, jak jsem uvedl u předchozí fotografie. Někdy v tuto chvíli jsem dostal chuť na mošt.
Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
Výstavu jablek si během celého dne prohlédly stovky návštěvníků. Mnozí obdivovali nejen jablka, ale i velmi vkusnou sezónní výzdobu.
Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
O odrůdě Chebský zelenáč jsem se dozvěděl až právě tady. Stejně jako o několika dalších odrůdách jablek.
Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
Výtvarná dílna pro děti. Některým se lépe tvořilo s jablečným štrúdlem.
Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
Studenti místní Hotelové školy rozdávali návštěvníkům jablečného festivalu štrúdl. Stály se na něj hned dvě fronty. Jedna zleva, druhá zprava.
Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
Výstava starých odrůd jablek z Karlovarského kraje na kolonádě.
Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
Nabídněte si, prosím.
Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
Moment, kdy u stánku Hotelové školy došel štrúdl. Mizel vážně rychle, byl totiž zdarma.
Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
Není jablko jako jablko.
Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
Soutěžní štrúdly. Jeden voňavější než druhý. I s recepty.
Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
Lázeňský festival jablek neprezentoval jen jablka různých odrůd a barev. Samozřejmě, že nabídl mnohem víc, třeba koláče z jablek.
Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
Moje přítelkyně Andrea mezi jablečnými stoly.
Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
Další z koláčů, který stál za ochutnání. I když byl jablky nepolíbený, chutnal zatraceně dobře.
Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
Studenti místní Hotelové školy rozdávají návštěvníkům jablečného festivalu štrúdl.
Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
Návštěvníci festivalu se mohli seznámit i s kvalitními regionálními potravinářskými výrobky. Například z rodinné nežichovské farmy Belina.
Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
Folkrockový Hromosvod. Uprostřed kolonády.
Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
Stánek s regionálními potravinami. Nabízel i různé prospekty o Karlovarském kraji.
Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
Prakticky bez komentáře. Lázeňský festival jablek v dětském výtvarném podání.
Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
Jablka zbožňuji. Mňam. A jestli jsem si z letošního festivalu něco odvezl? Ano. Recept na jablečný štrúdl s pečenými kaštany, který si ale nikdy sám neudělám, protože sladké nepeču. Ingredience: Celozrnné listové těsto a jedno vejce na potření. Náplň: 400 g jablek, 150 g pečených kaštanů, marinovaných v medu s amoretem. Celozrnná domácí strouhanka na posypání, doslazení skořicí a medem. Zkuste ho, přeji dobrou chuť. Sám ho pak třeba někdy někde ochutnám. Na kolonádě se mi to nepodařilo.

Text a foto Václav Fikar

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..