Kachna chutnala, zelí zklamalo. V Novém Drahově

Během dovolené, kterou jsem trávil na Chebsku, jsem nemohl nenavštívit přírodní rezervaci SOOS u Františkových Lázní. Naposled jsem tam byl v roce 1998. A pak až letos.

A to kvůli úžasnému článku spisovatele a fotografa Václava Fikara, který je dlouholetý významný propagátor Chebu, Chebska a potažmo celého Karlovarského kraje. Fikarův článek „Cesta do pravěku. Zažijete ji kousek od Chebu“ mi mnohé připomněl, ale také ukázal, kolik se v rezervaci od mé poslední návštěvy změnilo.

A protože mi na SOOSu vyhládlo, zastavil jsem se v sousedním Novém Drahově, abych ukojil hlad.

Ze dvou zdejších restaurací jsem si vybral Kamenný dvůr. A v ní pak 400 g pečené kachny s červeným a bílým zelím a variací knedlíků. Ovšem ty jsem si nechal vyměnit za pečené brambory. Na knedlíky jsem neměl chuť.

Kachna chutnala, zelí zklamalo. V Novém Drahově
V restauraci Kamenný dvůr v Novém Drahově. Pečená kachna s červeným a bílým zelím a pečeným bramborem, který jsem zvolil místo variace knedlíků.

Talíř přinesený velmi příjemnou servírkou vypadal ohromně. To je porce pro dva lidi, pomyslel jsem si. V suterénu talíře se nacházelo dvoubarevné zelí s brambory sypanými zelením, na nich trůnilo kachní stehno sypané smaženou cibulí. 

Naservírované jídlo vypadalo na stole jako báječně namalované impresionistou Monetem. Kdo by se mlsně neolízl?

Kachna chutnala, zelí zklamalo. V Novém Drahově
Detail jídla. Zdobení pečené kachny smaženou cibulkou.

Jenomže… Zatímco hlavní položce na vrchovatém talíři nemám co vytknout, protože vzorně reprezentovala tradiční českou úpravu kachny, pak zelí pochválit opravdu nemohu.

Snad proto, že zelí miluji, mě poněkud zklamalo. Po všech stránkách bylo velmi průměrné. I když zelí poskytuje kuchaři široký prostor pro vybudování významné chuťové množiny, tady mělo chuť jedinou. Sladkou. Přímo sladce tupou. Takovou, která zasklila i zřejmě původní chuť kysaného zelí.

Navíc jeho konzistence byla blátivá, což je u dušení kysaného zelí vždy riziko.

Kachna chutnala, zelí zklamalo. V Novém Drahově
Kachna byla připravená výborně.

S veškerou vážností musím říct, že zelí, které mi o týden dříve přinesla přítelkyně z obyčejné školní jídelny, bylo chuťově mnohem barevnější a zajímavější. A strukturou méně blátivé. Celkově prostě lepší než jaké jsem ochutnal tady.

Protože ale kachna i pečené brambory byly dobré a obsluha velmi příjemná, hodnotím svoji návštěvu v této restauraci spíše pozitivně.

Egran Wolf

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..