Ve srovnání s křehkou panenkou, netučnou kýtou, sympaticky růžovou pečení a možná i pleckem je prorostlá krkovice vnímána velkou částí populace spíš jako horší část z prasátka. Avšak jen do okamžiku, než se začneme bavit o grilování. To je totiž okamžik, kdy krkovice vstupuje na scénu jako hlavní hvězda večera.
Nikdo totiž nestojí o žvýkání podrážky z kýty. Každý si chceme užít šťavnatý steak s mírně křupavým povrchem, který se bude na jazyku rozpadat jako pohádkový dort. Ne vždy ale kuchaři dokáží krkovici lahodně a s láskou ugrilovat, ne vždy ji dokáží proměnit v báječný vepřový zákusek.
Kuchař (cukrář?) v rodinné kavárně a cukrárně Vintage Coffee Bartákovi v Podhradí u Aše však umění vykouzlit z kusu vepřové krkovice zákusek, jenž člověku rozsvítí náladu a zpříjemní zbytek dne, beze zbytku ovládá.
Pochybujete? Také mi přišlo nepravděpodobné, že by cukrárna ve vsi na konci naší republiky (při pohledu z Brna), nebo na jejím začátku (při pohledu z Berlína), dokázala nejen něco nabídnout zhýčkanému masožravci, ale nabídnout mu i něco navíc. Totiž plné uspokojení jeho zraku i chuti. Doslova vepřový zákusek.
Avšak právě to se mi v Podhradí stalo. Chybělo přitom málo a cukrárnu, kterou nám doporučil kdosi v Aši, jsme s přítelkyní minuli. Při cestě z Aše ve směru na Bad Elster je totiž na začátku Podhradí nenápadná ostrá odbočka vlevo k rodinnému domu. Snadno ji přejedete.
Stalo se to i nám, přestože jsme dávali pozor, abychom odbočku k podniku neminuli. Naštěstí ve vsi se lze snadno otočit, a pak už bylo vše snadné.
Schůdky nahoru ke stolům jsme vyšlapali s tím, že ochutnáme některý ze zákusků, jimiž je podnik v Podhradí vyhlášený široko daleko. Když jsem však v nabídce cukrárny poněkud překvapivě zavětřil také grilovanou krkovici, neváhal jsem ani vteřinu a dopřál jsem si ji. Měl jsem hlad a zároveň chuť na maso.
Tam, mezi loukou plnou pasoucích se ovcí a zříceninou hradu Neuburg, jsem přitom nečekal zázrak. Jenomže jsem se ho dočkal. Zdejší grilovaná krkovice se dvěma bramborovými spirálami na špejli a místečkem pro zeleninový salát s jemným dresinkem mě dostala.
Byla přesně takovým steakem, jaký chceme z grilu na talíř. Šťavnatá, křehká, chuťově kompletní. Byla oním vepřovým zákuskem, jemuž prostě nelze nic vytknout. A ve spojení se zábavnými spirálami z brambory navíc tvořila hezký talíř zážitků.
Uvážím-li, že zákusky, které přišly na řadu po krkovici, byly jedním slovem fantastické, napadá mě jediný možný závěr. Jaký?
Škoda, že cukrárna v Podhradí má tak limitovanou otevírací dobu. Nejen kvůli zákuskům sladkým, ale i tomu vepřovému.
Egran Wolf