V jednom z rohů půvabného Valdštejnova náměstí v Jičíně, které charakterizují podloubí po celém jeho vnitřním obvodu, se kousek od Valdické brány nachází Zámecká restaurace. Podnik, na jehož terasu jsme se s přítelkyní usadili zmoženi prohlídkou „Rumcajsova“ Jičína v sobotním vedru. K osvěžení a střídmému obědu.
V menu restaurace u Valdštejnova zámku se nachází i jeden z nejpopulárnějších salátů na světě – salát Caesar. A protože salát vymyšlený italským šéfkuchařem Caesarem Cardinim patří mezi má vůbec nejoblíbenější jídla – ostatně v Talíři zážitků už jsem jeden recenzoval (zde) -, byl mou volbou k obědu v aprném letním dnu. S přihlédnutím k odpolední teplotě 34°C snad i volbou logickou. Lehké jídlo se k vedru hodí desetkrát víc než smažený řízek se smaženými hranolky.

Legendární salát v podání kuchaře Zámecké restaurace se však od původního receptu liší. Už jenom tím, že neobsahuje páteřní ingredienci, tedy římský salát. Ten je zde nahrazený salátem ledovým, což mi al nijak nevadilo.
Vždyť podobně jako mnohá jiná jídla rovněž Caesar má několik zajímavých modifikací, byť – pravda – listy římského salátu jsou brány obvykle jako neměnné. Netuším, jestli je to dané skutečností, že obsahují nejvíce živin ze všech zelených salátů, jsou štědré na draslík a dokáží snižovat vysoký krevní tlak, nebo jejjich nepatrně nasládlou chutí, ale obvykle platí, že římský salát = salát Caesar.

Na Valdštejnově náměstí v Jičíně ale vědí své. Nejprve vám servírka přinese talíř s tak nastrojeným salátem, že se do něj zamilujete dřív, než ho ochutnáte. Jde o lásku na první pohled. Úprava na talíři je totiž oduševněle čistá a současně velmi svůdná, ledabyle zdobená sušenými jedlými květy, nejvýrazněji pak modří květů chrpy.
Drobečky chrpy ozvláštňují kousky kuřecího masa, zde učebnicově připraveného. Salát se vzápětí chuťově rozkrývá po vrstvách jako Vivaldiho Čtvero ročních období, takže strávník rázem zapomene na úmorné vedro a začne se radostně vznášet nad rozkvetlým jarem, svobodným létem, zlatým podzimem i křupavě bílou zimou.

Vrstvou pod kuřecím masem jsou šupiny parmezánu, na nichž v Zámecké restauraci nešetří, a pod nimi jejich ledový salát, zavlažený výtečnou zálivkou a rafinovaně skrývající u dna usazené máslové krutony, které zálivkou chtě nechtě trochu nasáknou.
Báječné! Kam až moje paměť sahá, zřejmě nejlepší salát Caesar, jaký jsem jedl. Přestože neobsahuje římský, nýbrž ledový salát. Za 185 korun (cena v době uveřejnění této gastronomické recenze – pozn. autora) dostanete v Zámecké restauraci v Jičíně sto gramovou porci pochutnání, s nímž se protančíte přítomností.
Egran Wolf
Další díly Talíře zážitků, gastroprůvodce Epikonu, čtěte zde: Talíř zážitků